Georgi-Todorov

Георги Тодоров, зам.-министърът на транспорта

Киберпрестъпността причинява обща загуба на стойност повече от 750 млн. евро на годишна база под формата на изгубено време, на пропуснати финансови възможности и финансови разходи. Това обяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, който цитира данни на ЕК на 12-тата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. Тодоров цитира данни на авторитетна организация, която твърди, че в базата си данни има 75 млн. уникални зловредни кода, както и че имейл спамът представлява 1/3 от всички електронни писма, изпращани всеки ден. В също време обменът на зловредния софтуер за мобилни устройства нараства с бързи темпове, заяви Георги Тодоров. Той посочи, че не винаги и публичният, и частният сектор споделят информация. Той добави, че така ЕС не вижда пълната картина, за да може да я адресира с адекватна политика.

Във всеки един момент в интернет има около 150 000 вируса или зловредни кода, които ежедневно заразяват устройства на над 1 млн. потребители, поясни Тодоров.

„Ето защо в рамките на ЕС се обсъжда идея критични сектори като енергетика, банки, транспорт, интернет услуги, публична администрация задължително да докладват за пробиви в своята сигурност. Това ще стане, ако бъде прието предложение за директива, която да осигури високо ниво на мрежова и информационна защита в съюза“, каза той. Зам.-министърът посочи, че ако не бъдат предприети допълнителни мерки за намаляване на нарастващия брой инциденти, доверието на потребителите в онлайн услугите би могло да пострада, а това може да попречи на постигане на целите на европейската програма в областта на цифровите технологии. „България работи активно в насока повишаване на информационната сигурност и съхранението на данни, както на национални, така и на европейско ниво“, увери той.

Print Friendly, PDF & Email