Снимка - ukjobs.g4s.com

Снимка – ukjobs.g4s.com

Над 180 човека, които са на пробация или са предсрочно освободени от затвора, ще бъдат контролирани чрез нови за страната ни гривни за електронно следене. Това съобщи правосъдният министър Зинаида Златанова, която откри кръгла маса на тема „Приложимост на електронното наблюдение в българското наказателно-изпълнително право”, предава Дарик.

Златанова обясни, че за да работи тази мярка и в нашата страна са необходими законодателни промени. В много от европейските страни електронните гривни за следене на бивши опасни затворници са обичайна практика от години. Често дори „маркирането” и следенето на затворниците се изпълнява не от държавата, а от охранителни фирми (като G4S във Великобритания, например).

Нови устройства за електронно наблюдение ще бъдат закупени в рамките на проект на Министерството на правосъдието, който се финансира по програма на Норвежкия финансов механизъм. 180-те души, които ще тестват за първи път у нас гривните, ще са доброволци обясни министър Златанова.

Пилотното прилагане е доброволно, пожелание на самите лишени от свобода. Много по-добре е за обществото и за самите осъдени с цел тяхната бърза реинтеграция, така не губят квалификация, могат да полагат труд, могат да се образоват. Това съществува доста отдавна в цивилизованите държави и е крайно време да бъде въведено и тук”, обясни правосъдният министър.

Освен това Златанова обясни, че издръжката на човек, който носи електронна гривна е 2.25 лв. на ден, а тази цена в затвора е над 5 лв. Самите гривни струват по 10 евро. Гривните издържат на различни интервенции, няма да пречат на носещите ги и не могат да бъдат свалени без намесата на специалист, обясни шефът на ГД „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров.

Поводите са изключително ясни. Първо, редуциране на състава в арестите и затворите. По-скоро в затворите, тъй като не говорим за лица, които са с мярка задържане под стража, а за тези, които освобождаваме предсрочно или тези, които са на пробация; намаляване състава на тези, които са в затворите. Така ще е необходим по-малък бюджет за издръжка на тези лица”, каза Димитров.

Print Friendly, PDF & Email