Служители на ГДБОП от отдел „Трансгранична престъпност“, сектор „Трафик на хора“ и френските им колеги удариха организирана престъпна група, която се е занимавала с набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги. Съвместните полицейски действия са започнали още през 2016г., когато във Франция е стартирало разследване за сексуални престъпления, участие в организирана престъпна група и трафик на хора с участие на въпросната банда.

В процеса на двустранното партньорство по случая е осъществен значителен обмен на информация и са установени 19 участници в организираното престъпно сдружение и около 30 жени, сексуално експлоатирани в различни райони на френската столица.

След координиране, преди дни групата е неутрализирана, като при съгласувани и едновременни действия в двете страни са задържани общо 17 души, 11 от които – във Франция, съпричастни към престъпната дейност.

В България, с участието на служители на ГДБОП във Варна, Силистра, Добрич, Търговище и Шумен, са задържани 6-ма, след които и тарторът на групата. За тях има издадена Европейска заповед за арест от френските съдебни власти и вече са започнати процедури за изпълнението им.

Работата по изясняване на престъпната дейност на организираната група продължава, като в рамките на операцията е установен и се издирва още участник, за когото от Франция е издадена Европейска заповед за арест.

Print Friendly, PDF & Email