Снимка - Факти БГ

Снимка – Факти БГ

В рамките на работното си посещение в САЩ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е провел среща със зам.-главния прокурор на САЩ Джеймс Коул, съобщава Факти БГ. По време на срещата са изразени задоволство от постигнатото партньорство в сферата на сигурността и правоохранителните органи между България и САЩ. Двамата са се обединили около общата позиция, че това сътрудничество бележи непрекъснато възходящо развитие.

Вътрешният министър е запознал американския си колега с реформите в сектор „сигурност”, мерките срещу битовата престъпност и предстоящи дългосрочни задачи. Той е представил плана за действие, както и конкретните мерки за справяне със засиления миграционен натиск към България. Цветлин Йовчев изрично е подчертал, че българското правителство обръща специално внимание на мерките, гарантиращи сигурността на българските граждани.

Йовчев и Коул обсъдили повишаването на капацитета и способността за противодействие на корупцията посредством реформата в сектор „Сигурност“, както и изработване на план за действие за изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка (CVM) на Европейската комисия. Освен това дискутирано подобряването на двустранното взаимодействие по изпълнение и прилагане на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените щати от 2007 г. От българска страна е заявено намерението за създаване на съвместни звена, под ръководството на главния прокурор на Република България. В тези звена ще участват служители на МВР и прокурори, чиято основна задача ще бъде подобряване на координацията между двете страни.

Двамата са обсъдили и сегашната ситуация в Украйна и необходимостта от намиране на мирен изход от кризата. Г-н Коул е подчертал, че визитата му в страната ни ще е израз на подкрепа за досегашното сътрудничество в областта на правоохраната.

Print Friendly, PDF & Email