Image_2247224_407Обектите, които МВР ще предаде на частни охранителни фирми, са оценени на над 20 млн. лева, разказва в обзорна статия вестник „Труд”. Най-актуалната и обсъждана тема в бранша през последните седмици е именно предстоящото закриване на СОД на МВР. В момента полицията е преустановила преподписването и подписването на нови договори за охрана.

Според източници на „Труд”, приходите от СОД на МВР се оценяват на около 25 млн. лева годишно, но загубите са около 27 млн. В структурата работят 1200 служители – предимно инженери и техници, които се занимават с инсталирането на СОТ, както и оператори, които работят в центровете за наблюдение. Само през тази година обектите, които МВР е охранявало, са се увеличили с 5 538.

Друга статистика пък показва, че за 2012 г. служителите на СДВР СОД са задържали 660 души, а през 2011 г. – 835. На картата на охранителния бизнес в страната, МВР не държи повече от 10% от пазара. Според НАФТСО в ръцете на частния сектор има около 250 хил. обекта, а парите, които се генерират от тях, според Националния статистически институт, са в порядъка на 550-600 млн. лева годишно.

Въпреки големия брой регистрирани фирми у нас обаче, едва 800 от тях са активни. През 2012 г. МВР е регистрирало 71 632 частни охранители. Обявените от НОИ осигурени обаче са 59 318 души. Охранителният бизнес безспорно е в подем. През 2006 г. браншът печели по около 250 млн. лева, а през 2011 г. – 564 млн. Освен това всяка година броят на охранителните фирми през този период се е увеличавал с около 100.

Преразпределението на делата на МВР ще протече бързо и лесно. Много малко от пазените обекти са свързани с физическа охрана. Повечето от тях са с прикачена СОТ. Няколко са големите фирми, които инвестират в колцентрове, коли, мотоциклети и нова сигнало-охранителна техника. Според експертите най-големите претенденти за повечето от обекти на МВР са СОТ-161, БОДУ-СОД и ВИП Секюрити. За безспорен лидер в инкасото е посочена именно ВИП Секюрити, която притежава най-много бронирани машини. Фирмите в бранша посочват, че дейността на инкасото, която е извършвана от МВР, не е законосъобразна. През 2012 г. МВР е изпълнило 462 заявки за транспорт и охрана на ценни пратки в цялата страна. В същото време МВР няма бронирани коли и специализирана техника за тази дейност.

След като бъдат прекратени договорите на обектите с МВТ, се очаква те да преминат към частния сектор, но с нови – много по-ниски цени. Така например от  ОДМВР-Русе са обявили, че месечната такса за охрана с техника на клиент е 30 лв, а с техника, предоставена от МВР, е 35 лв. В същото време при частните охранителни фирми тази цена може да падне до 15 лв.

В същото време СОД на МВР не дава възможност на клиентите си да си върнат откраднатото от имотите им. Според договора МВР се ангажира да изплати обезщетение на действителния размер на вредите „но не повече от цената на охраната на обекта за година”. При сключване на договора от полицията посочват, че могат да реагират за 10 минути. Но много често дори това време се раздува.

Още по темата четете в интервюто ни с Иван Иванов, главен секретар на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО)

Print Friendly, PDF & Email