sadii23 шефове на окръжни съдилища у нас, обединени във Форум на съдиите, настояват парламента да създаде Единен регистър на  разузнавателните средства. В писмо до шефа на Народното събрание Михаил Миков магистратите, които по закон разписват исканията на СРС-та, правят редица съществени предложения, които да защитят правата на гражданите във внесения в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС).
Съдиите смятат, че Единния регистър трябва да съдържа данни за разрешените, прилагани и прекратени СРС на територията на цялата страна. За да се осигури прозрачна и ясна процедура, те настояват воденето и съхраняването на регистъра да се извършва от специализирания орган, който осигурява и прилага СРС – Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО). А правилата за съдържание, водене и съхраняване на Единния регистър за СРС от ДАТО  се извършва от Националното бюро за контрол на СРС.
Магистратите искат и отделна процедура за случаите, когато СРС се ползват за защита на националната сигурност. Те настояват за ограничаване кръга на органите, които имат право  да отправят такива искания само до главния прокурор, председателя на ДАНС, директора на Националната разузнавателна служба и ръководителя на служба „Военна информация” при министъра на отбраната или изрично оправомощени техни  заместници.
За да се избегнат нарушения авторите на писмото настояват в закона да се разпише, че искането се предоставя до председателите на  „съответните” окръжни съдилища. Както и да се предвиди възможност за строга отчетност.

Припомняме, че правната комисия разгледа предложенията по законопроекта, внесен от Сергей Станишев и група нардни представители,  на второ четене. Със закона се създава независима Държавна агенция за технически операции (ДАТО), която ще наследи сегашната Специализирана дирекция за оперативно-технически операции в МВР (СДОТО), както и независимо Бюро за контрол върху използването на СРС. Служителите на ДАТО няма да имат право на синдикална дейност, както и служителите на ДАНС и другите служби за сигурност, приеха депутатите от правната комисия. Всъщност това не е новост – и до момента служителите в сегашната СДОТО не са имали право на синдикална дейност, както е навсякъде по света, каза Христо Бисеров, шеф на правната комисия. Спорният момент бе именно в това дали да има единен или поотделно да се водят регистри на СРС-та.

Пълният текст на писмото на магистратите може да прочетете ТУК

Print Friendly, PDF & Email