PlevnelievПрезидентът Росен Плевнелиев заяви, че приветства предложението на управляващото мнозинство парламентът да излезе с обща декларация за приоритети на новия политически сезон. През изминалите три месеца станахме свидетели на политика на реваншизъм, коментира Росен Плевнелиев, след като откри новата учебна година във Военната академия „Г. С. Раковски“. Надявам се отвъд политиката на противопоставяне вече да започнат да изграждат мостове, добави Плевнелиев. Това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка, заяви президентът по отношение на промените в сектор „сигурност“. „Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва“, подчерта Плевнелиев.

Според него, не е правилно това, което се направи, като бързи промени на парче, „някъде в парламента, без обществен консенсус, без извикани експерти, без неправителствени организации“. „Казвам го на цялата нация и искам да се върнем към правилния подход, а именно към постигнатия консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за промените в сектор сигурност от 2012 година“, отбеляза Плевнелиев.

Той отбеляза, че е бил горд, когато именно на това заседание и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и „Атака“, и Синята коалиция и всички институции са казали – „Така го правим“. „Приехме декларация, прочетох я пред цялата нация, и бях най-гордият и щастлив президент, защото КСНС, през много дълги години, беше инструмент за политизиране и свършваше с пресконференция, дадена разделени едните и другите на стълбите в президентството. И когато всички, през 2012 година, слязохме заедно и дадохме обща пресконференция, показахме на нацията, че консенсус е възможен, когато става въпрос за сигурността на българските граждани. Това беше едно високо отговорно постижение на българската държавност“, посочи Росен Плевнелиев.

По думите му обаче – в последните месеци подходът се променя. „За това носят отговорност и предишните управляващи, които си бяха поставили срок до април 2013 година пакетът от закони в сектор „сигурност“ да бъде приет. Това обаче не се случи“, коментира президентът.
Той посочи, че Народното събрание, Министерски съвет и българските институции трябва да се консолидират около няколко приоритета, които били очертани и от протестиращите през последните две години.

Българските институции трябва да адресират и проблема с бежанската вълна и това е изцяло в компетенцията на изпълнителната власт, коментира още Плевнелиев. „Приветствам  правителството да доведе до ефективни резултати взетите решения на Съвета по сигурността към Министерски съвет“, подчерта президентът и отбеляза, че създадените два оперативни щаба трябва да започнат сериозна работа относно бежанците, които влизат в България.

„Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на бежанци“, коментира Плевнелиев. По думите му броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява, което може да се превърне в тенденция със сериозни цифри.

Президентът заяви, че е готов да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). „Следя внимателно ситуацията в Сирия и ще преценя кога е добрият момент, за да бъде свиканo това заседание“, допълни Плевнелиев. Той подчерта, че позицията му по отношение на кризата в Сирия е съвпаднала изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама. „Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Необходим е обаче и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална или пък на два часа път със самолет от нас. Тя може да се превърне и в глобална криза“, отбеляза Росен Плевнелиев. Според него, трябва да бъдат провеждани дебати по темата и в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори.

Вариантът България да участва в коалиция на желаещите за военна операция в Сирия е неприемлив, обяви военният министър Ангел Найденов, който също присъства на откриването на учебната година във Военната академия. Той посочи, че ако има решение за военен отговор в Съвета за сигурност на ООН или в НАТО, то тогава България ще изпълни своите задължения. Позицията на Найденов е свързана с процеса на взимане на решения за военни операции в ООН, където за да бъде взета такава позиция, е нужна подкрепата и на Русия и Китай, които имат решаващи гласове. Двете страни за момента се въздържат от каквато и да е военна намеса в Сирия.

Print Friendly, PDF & Email