muzeiМинистерството на културата ще вземе предвид всички препоръки на МВР за охрана на музеите. Следващата седмица предстои среща на работната група, оглавена от заместник-министър Велислава Кръстева. Това каза министърът на културата д-р Петър Стоянович на пресконференция, посветена на проблемите на музейното дело. „С Министерството на вътрешните работи имахме разговор още в самото начало на мандата, но той беше по друг повод – иманярските проблеми, които ограбват недвижимото ни културно наследство”, допълни д-р Стоянович. „Богатството на България е толкова голямо, недвижимите паметници на изкуството са толкова много и толкова ценни, че няма как да не сме много ощетени от всеки иманярски набег, от всички онези нерегламентирани износи или кражби на произвeдения на нашето изкуство”, каза още министър Стоянович.

В България има 236 музея. Голяма част от тях се управляват от общините, независимо от факта, че всички експонати в тях по закон са собственост на държавата.

Една от последните знакови кражби стана през юни т.г. от Националния военноисторически музей. Изчезнало е знаме, пленено по време на Втората световна война от 7-ми германски пехотен полк. Предишни ревизии в този музей са констатирали огромни липси: 10 пистолета „Люгер“, тракийски меч „Акинак“, 2 сребърни часовника, принадлежали на княз Александър Батенберг, ятаган, 2 наградни пистолета „Макаров“, принадлежали на известни български военоначалници, както и 2 маршалски звезди и 2 възпоменателни медала от сватбата на Фердинанд. Всички случаи си приличат по едно – виновни и наказани няма. „Ръководството на музея е допуснало небрежност, като е оставило особено ценни експонати без необходимата охрана – видеоконтрол, сигнално-охранителни системи“, коментира Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ в МВР.

В случая с немското знаме се оказва, че то е било детайлно копие, така че крадците са били заблудени. Но това не означава, че за охраната на музеите не трябва да се полагат грижи и тези грижи трябва да се развиват в съответствие с бързото развитие на техниката през последните 20 години. „При всички случаи, охраната на всеки музей трябва да бъде адекватна на техническите възможности на крадците, а ние добре трябва да осъзнаваме, че тези възможности се развиват всяка година с изключително бързи темпове“ – заяви проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. „България има богато историческо наследство и това наследство трябва да се пази отговорно и съвестно“- смята професор Димитров.

Print Friendly, PDF & Email