Снимка - "Труд"

Снимка – „Труд“

Проверките на полицейския СОД ще продължат до края на месец януари, съобщава в-к „Труд“. В края на миналата година стана ясно, че МВР е сключило около 600 неизгодни договора, в които полицията е била подизпълнител на частни охранителни фирми. От фирмите обясниха, че щом на патрулиращите от полицейския СОД им се е наложило да проверят за задействана аларма, на тях им се заплащало, тоест те плащали за реакция, а не месечна такса.

На даден обект може да има реакции и по-малко от 4 пъти годишно, което наистина ощетява МВР. Не са неизгодни обаче договори с фирми за твърди месечни такси, по тарифи, които има и полицейският СОД. Например, ако една частна охранителна фирма има корпоративен клиент с клонове в цялата страна, но няма свои структури в даден град, тогава предлага на местната полиция да стане подизпълнител„, разказаха експертите.

Вчера  от „Труд“ са полочули данни от Областната дирекция на МВР в Русе по Закона за достъп до обществената информация. Тамошният полицейски СОД е имал 4 сключени договора с 2 частни охранителни фирми за подизпълнителска дейност. По двата договора със софийската „СОТ“ ЕООД се охраняват 2 обекта, за които ОДМВР получава съответно по 42 и 46 лв. с ДДС на месец. По другите 2 контракта столичната „3 S СОТ“ АД заплаща за охрана, също на 2 обекта, по 30 лв. месечно с ДДС. И в двата случая обаче МВР не е ощетено, тъй като получава месечни суми, а не на реагиране.Това означава, че не всички сключени договори са ощетявали по някакъв начин МВР. Затова и назначената проверка ще изясни всичко.

Print Friendly, PDF & Email