Снимка - dnes.dir.bg

Снимка – dnes.dir.bg

Около 100 души от ромски произход и 100 приятели на обвинения в убийство охранител Петко Еленков, който беше пуснат от ареста под гаранция, се събраха пред Съдебната палата, където апелативните съдии гледат мярката му за неотклонение. Кордон жандармеристи отдели двете групи една от друга, съобщава Dir.bg.

На 2 март миналата година 50-годишният Петко Еленков застреля 16-годишния Велин Стоянов в столичния кв. „Подуяне“ и рани 14-годишния Камен. Двете момчета се вмъкнали в двора на хладилното жп депо в квартала, за да крадат старо желязо за скрап.Еленков, който бе служител на частна охранителна фирма, стрелял по момчетата с ловна пушка.

Преди седмица Еленков беше пуснат на свобода под парична гаранция от 5 000 лв. Още тогава близките на убитото момче се събраха на протест и дори заплашиха бившия охранител. Прокуратурата все пак протестира решението и охранителят остана в ареста.Родителите на убитото момче заявиха, че настояват убиецът на сина им да не излиза на свобода до получаване на справедлива присъда. Заедно с тях пред Съдебната палата пристигна и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. За да подкрепи Еленков пък, придружен от футболни запалянковци, дойде зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Апелтивният съд все пак реши да пусне на свобода Петко Еленков. Определената му гаранция е 5000 лева, което предизвика негативни емоции в насъбралите се роми и единствено съдебната охрана спаси ситуацията да не прерасне в масов бой.

Подробен коментар от SECURITY.BG написан по темата още март месец, когато се случи инцидента можете да прочетете Тук! 

Print Friendly, PDF & Email