patrul1Така наречените „граждански патрули“, формирани по идея на националиста Боян Расате заради повишения брой на имигранти в центъра на София, срещнаха сериозен отпор от страна на МВР и прокуратурата. В тази връзка от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране” и т. н.

По искане на главния прокурор в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като служителите на реда ще упражняват правомощията си без никакви компромиси. Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци.

Предмет на анализ за съответствие с Конституцията и Закона за политическите партии ще бъде и дейността на определени формации, пише в съобщението. От прокуратурата съобщават още, че организирането на т.нар. „граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията, уточниха от обвинението.

Print Friendly, PDF & Email