DJon4ev

Проф. Димитър Йончев

Предоставяме ви едно мнение на видния експерт по национална сигурност Димитър Йончев, цитиран от агенция БГНЕС. Проф. Йончев през периода 1990-1994 г. е депутат в Народното събрание. Председател и заместник-председател на Комисията по национална сигурност в Седмото велико народно събрание и в 36-ото народно събрание. От 1995 г. до момента е председател на фондация „Демокрация и сигурност“, а от 2003 г. – и председател на Управителния съвет на сдружение „Балкански форум по сигурността“.

„България трябва да престане да рискува като се включва в несанкционирани акции от Съвета за сигурност на ООН силови акции. Това е сигурна гаранция, че страната ни няма да се превърне в мишена.

Националната ни сигурност може да пострада от спада на морала в обществото ни. Голям брой бежанци, които биват обгрижвани от без това оскъдните български финанси, могат да доведат до противопоставяне в обществото и до появата на ксенофобски настроения. Не трябва да се забравя, че, отделяйки средства, които предварително не са били планирани, ние всъщност не можем да финансираме политики, които са много важни в настоящия момент. Все пак това не са форсмажорни обстоятелства, които да ни поставят пред рухване на система, безконтролно състояние. Те са една трудност, която не е за подценяване.

Инфилтрирането на подривни елементи при една бежанска вълна е въпрос, към който трябва да се отнесем сериозно. Разузнавателните служби винаги използват, когато през границата минава голям човешки поток, да вкарват свои агенти, да усилват мрежи и да създават нови. Това е голям проблем за всяка една специална служба. Много трудно е да се контролират подобни проблеми, още повече, когато нямате агентура от местата, които идват.

В света на сигурността думите играят огромна роля. Ние познаваме едно понятие като секюризация. Ако един влиятелен политик въведе една тема в разговор за сигурността, тя става проблем. И медиите го завъртат този проблем и този политик след това може да харчи ограничено количество средства, за да се справя с проблема. Говоренето е много силен фактор в обществото, а медиите са рупорите, онези, които внушават говоренето.“

Print Friendly, PDF & Email