Rosen-plevnelievПравителството трябва да положи още повече усилия за справяне с кризата с бежанците. Това коментира президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава допълни, че има готовност да свика Консултативния съвет по национална сигурност, но първо, правителството и парламентът да дадат сигнал, че са готови за дебат по темата „Сигурност“, а не да се превърне в говорилня.

Вчера министърът на отбраната Ангел Найденов коментира, че е добре да се свика КСНС, за да се обсъди кризата с бежанците от Сирия.

Плевнелиев определи като малко странна позицията на Найденов: „Консултативният съвет за национална сигурност към президента е консултативен орган. Същевременно си имаме Съвет за сигурност към Министерски съвет, който е изпълнителен орган. Там се ревизират плановете, там се осигурява финансирането, там се взимат важните решения. Аз очаквам, такива са и посланията, които получавам от министрите, от правителството, а те ревизираха своя план. Те знаят какво правят, имат съответното финансиране, ако трябва, ще вземат допълнителни мерки. Изцяло в компетентността на изпълнителната власт е да се справи с проблема, който имаме“.

Плевнелиев отказа да оценява действията на правителството до момента за справяне с кризата с бежанците. Посочи, че страната никога не е очаквала подобен проблем в този мащаб и настоя плановете да се ревизират: „Не бива да се говори само за това как бежанците ще докарат в България болести, криминогенен фактор и същевременно терористи. Тези хора не са дошли тук от добро. Тези хора са прокудени от един отвратителен режим, който избива собствения си народ. Ние сме длъжни да им помогнем“.

Президентът благодари на всички, които помагат с дарения за бежанците и допълни, че българите са показали своето отговорно отношение към хората, бягащи от войната в Сирия.

Print Friendly, PDF & Email