NaftsoУважаеми читатели, по повод информацията ни за пресконферецията на ръководството на НАФОТС от сутринта, която може да видите ТУК, публикуваме и коментар на Секретариата на НАФТСО по някои повдигнати въпроси. Ето и текста:

На 07.05.2013 г. журналистите разбраха от пресконференцията на НАФОТС в БСК, че „в охранителния бранш работят над 120000 гардове предимно с основно образование и над 55 години”.  

На днешната пресконференция на въпросната организация (пак в БСК) се оказа, че „се наблюдава подмладяване на професията охранител” (от май т. г.!).

 Шокирани сме, обаче, да научим от публикацията, че две от основните искания за нормативни промени са (цитираме):

–          „ … ще искаме поне да имаме право да задържаме лицата… ”;

–          „Частните охранители ще се борят и за разрешение да ползват палки и белезници”.

Коментарът е излишен.

Цитираме текстове от сега действащия Закон за частната охранителна дейност, както следва:

 Чл. 32. (1) Охранителите задържат лице в района на охранявания обект, когато:

1. е извършило престъпление в района на охранявания обект;

2. с действията си създава опасност за живота и здравето на намиращите се в района на охранявания обект лица, на персонално охраняваното лице или уврежда имуществото им.

Чл. 34. (1) Охранителите имат право да използват физическа сила и помощни средства – белезници, каучукови и пластмасови палки, когато не е възможно да изпълнят служебните си задължения по друг начин, като се съобразяват с конкретната обстановка, характера на нарушението на обществения ред и личността на нарушителя.

 Какво впечатление оставяме в институциите и публичното пространство?!

Как ще се приемат каквито и да било необходими предложения за промени в законодателството, когато разни активисти не знаят какво искат?

Изявите от рода „Вижте, че ни има” трябва да бъдат прекратени, ако не искаме частният сектор за сигурност да се превърне в зрелище за забавления.

 Секретариат НАФТСО

Print Friendly, PDF & Email