Снимка - www.skyscrapercity.com

Снимка – Форум www.skyscrapercity.com

С 400 нови автомобила и специална техника ще бъде обновен автомобилния парк на пожарните в страната, съобщава „Новинар”. Това съобщи в Русе главен комисар Никола Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Новата техника е на стойност 150 млн. евро и се осигурява по две европейски програми –  ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ОП „Околна среда“. По думите на главен комисар Николов подобно обновяване на оборудването не е правено никога досега в историята на българската пожарна. Николов каза, че дирекцията е имала желание да се снабди със специален хеликоптер, но заради обжалване на обществената поръчка това няма как да стане. За сметка на това пожарната ще се снабди със 134 високопроходими пожарни автомобила на стойност 100 млн. евро. Тези машини ще гасят пожари в гори, резервати, труднопроходими местности и за извънредни ситуации, предизвикани от заснежаване, заледяване и наводнения. Новите автомобили трябва да пристигнат до края на календарната година. Всички те са с едно от най-модерните оборудвания в Европа.

Самите пожарникари също ще сменят екипировката си с модерни униформи с максимална степен на огнена защита. Старата техника, която все още е годна за употреба, ще бъде разпределена по малките градове и села, където до сега е имало недостиг. Никола Николов коментира и възстановяването на доброволните отряди.

Знаете, че сме изключително активни по реализирането на една стратегия, с която целим да възобновим и изградим отново доброволни отряди. България в това отношение е една от малкото страни, която е доста назадВ Европа доброволното движение на пожарникарите е изключително развита структура, там много разчитат на тях, особено в малките населени места“, каза шефът на пожарната. „Процесът вече е започнал и в момента у нас се обучават близо 1800 доброволци, които ще бъдат окомплектовани с лични предпазни средства.”

Print Friendly, PDF & Email