PlovdivСъвместни действия на полицаи и частни охранители с цел противодействие на престъпността в отдалечените и слабо населени райони с висока концентрация на престъпност на територията на ОД на МВР – Пловдив са договорени на обща среща тази седмица, съобщава сайтът „gustonews.bg”. На срещата е обсъдена нормативната база, регламентираща съвместната охранителна дейност, и възможните форми на взаимодействие с полицейските органи.

Според двете страни инициативата има потенциал за развитие и ефективност. Гражданите на малките населени места в област Пловдив все по-често ще виждат съвместни патрули на униформени и охранители. Конкретните параметри за това къде и кога ще обикалят патрулите, ще се договарят всеки месец от началниците на РУ “Полиция“ и ръководителите на охранителните фирми, които извършват дейност по охрана на обекти в съответните райони. Приоритет ще бъдат най-отдалечените места, където има много безпомощни възрастни хора и местата с висок процент на престъпления.

Полицейските служители и охранителите ще реагират заедно и ще работят като екип в случай на задействан СОТ в охраяваните обекти. Редовно ще се извършват проверки на съмнителни лица и ще се наблюдава за всякакви правонарушения. Съвместната дейност ще включва и проверка за носене на незаконни оръжия, за работа на нощни заведения, за нарушаване на обществения ред, за разпространение и употреба на наркотици и дори за неправилно паркиране.

Съвместните охранително-полицейски патрули ще взимат участие в специализирани операции и заградителни мероприятия , съобразно оперативната обстановка, и при получени сигнали за извършени престъпления в обслужвания или съседен район. За координиране на всичко е създадена специална организация за ефективен контрол от ръководството на ОД на МВР и ръководителите на охранителните фирми, по отношение законосъобразното и ефективно осъществяване на съвместната дейност от цитираните патрули. Идеята е взета от доказано добри практики на подобна съвместна дейност по целия свят. Инициаторите очакват огромен спад в престъпността на охраняваните патрони.

Print Friendly, PDF & Email