dregerУвеличаване на размера на наказанието лишаване от свобода за престъпления, свързани с пътни инциденти след употреба на алкохол и наркотици, приеха на първо четене депутатите. Посоченото се съдържа в един от гласуваните днес законопроекти за промени в Наказателния кодекс.

Допълнение: За над 1,2 промила вместо със затвор до една година, водачите ще бъдат наказвани вече с от една до три години и ще плащат глоба от 200 лв. до 1000 лв. Ако вече провинил се шофьор бъде хванат отново в нетрезво състояние, дори с под 1,2 промила, затворът е от една до пет години, а глобата от 500 лв. до 1500 лв. Наказанието за употреба на наркотици е от една до три години затвор, а при повторно нарушение до пет години, както и глоба от 500 лв. до 1500 лв. Ако пък дрогиран предизвика тежка или средна телесна повреда на друг участник в движението ще трябва да лежи от една до шест години вместо до пет, а в особено тежки случаи – от две до десет вместо до осем години.

По-тежки наказания за произшествия с моторни превозни средства на площи, предназначени само за пешеходци или в паркове, градини и детски площадки в населените места, където движение на МПС не е разрешено, предвижда друг законопроект.

Освен това бяха предложени и два нови законопроекта. Единият е за промени свързани с транспонирането на Директива за борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография. Другият законопроект е за заплахите за международния мир и международната сигурност, предизвикани от терористични актове. Предлага се да се носи наказателна отговорност и за онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер тероризъм.

Източник: http://www.vsekiden.com

Print Friendly, PDF & Email