carПлащането на откуп за крадени коли става легално през детективска агенция, съобщава Монитор. Няколко детективски фирми, занимаващи се с частни разследвания, наблюдение и охрана, вече предлагат услуга за връщане на открадната кола чрез подкуп, която струва 10-15% от пазарната стойност на автомобила.

Ако автомобилът бъде намерен, по-голямата част от сумата отива за крадеца, а останалата прибират детективите за посредничеството. Така върху всеки откуп се плаща данък печалба и се внася ДДС, а сделките са законно изрядни. Според експерти тази нова тенденция е една от причините за ръста от 13% в кражбите на коли в София за 2013 г., защото така се стимулира бизнесът с връщане на крадени коли срещу заплащане, обясниха пред „Монитор” разследващи от сектор „Престъпления, свързани с МПС”.

Повечето от посредническите фирми работят с бивши служители от звената по сигурност на застрахователните компании, които вече предоставят услугите си на детективските агенции. Парадоксално е, че почти всички клиенти на издирвачите са бившите им работодатели – застрахователите.  Компаниите предпочитали за скъпите модели с „Каско”, които се крадат, да платят откуп и да върнат колата, отколкото да изплатят цялата премия на потърпевшите си клиенти, която може да надхвърли 100 000 лв. Издирвачите са експерти в тази област и знаят коя кола при кой крадец може да е. Интересно е обаче защо вместо да се правят всякакви подобни пазарлъци, не се арестуват и осъдят знайните от много хора крадци.

Ако колата е по-скъпа има голям шанс тя да бъде намерена, но по-евтините и стари возила директно се разфасоват и продават на части, казват детективите. „Ако всяка година в столицата се крадат 1700 автомобила, 600 от тях са висок клас. От тези 600 автомобила – 325 са върнати”, обяви преди време директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов.

Практиката е, когато за автомобила бъде платен откуп, той да бъде изоставен на аварийни светлини. „Може да го спрат в някоя тясна еднопосочна уличка, така че да запушат движението, или да го оставят на Околовръстното шосе да мига на аварийни светлини. Такава кола буди подозрение и патрулите спират до нея, за да я проверят и става ясно, че е била открадната”, коментираха разследващи.

Print Friendly, PDF & Email