Природен-парк-Витоша-2В момента липсва каквато и да е охрана в резерватите „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“ в природен парк „Витоша“, макар да има поет ангажимент за това след пожара, който се разгоря в единия от тях през лятото на миналата година. Това стана ясно от изказването на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова по време на извънредния парламентарен контрол във вторник, съобщава Dnevnik.bg

До края на 2009 г. в двата резервата е имало охрана, назначена от РИОСВ – София – общо две щатни бройки. Те обаче са били съкратени впоследствие и едва след мащабния пожар, продължил около седмица през 2012 г., ангажиментът за охраната е бил преустановен, докладва екоминистърът в отговор на въпрос на депутата от „Коалиция за България“ Борис Цветков за състоянието на парка и мерките за бъдещето и развитието му, които предвижда МОСВ.

Според министър Искра Михайлова проблемът с охраняването на Витоша може да бъде разрешен чрез изготвяне на модерен план за управление на парка и това е изключително важно. Мнението ѝ е, че охрана трябва да има не само в резерватите, но и в останалата част на парка.

Print Friendly, PDF & Email