Снимка - marica.bg

Снимка – marica.bg

Родители от Пловдив отново надигнаха глас, че училищата им искат пари за охрана в навечерието на новия срок, въпреки забраната на Регионалния инспекторат по образованието да се искат средства, съобщава „Марица”. Исканите суми варират между 15 и 30 лева. Парите се събират от училищното настоятелство, което има право на това като юридическо лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, казват директори на училища.

Проблемът е, че в бюджета няма предвидени средства за охрана, а където има, те вече са взети за подобряване на базата. В същото време не е възможно да не бъде наета фирма, която да пази училищата, тъй като охраната е задължителна за опазването на сигурността на децата. Затова често единственият вариант на директорите е да се обърнат към настоятелствата за събиране на пари.

Минимум 1600 лева струва наемането на четирима души жива охрана, които да пазят двете смени. Засега почти никое училище не може да си позволи наемането на денонощна охрана. За сметка на това в повечето училища има видеонаблюдение  и СОТ.  От малките учебни заведения казват, че ако трябва да плащат за охрана от бюджета, ще фалират. Охранителните фирми се избират от училищните настоятелства. Обикновено училищата имат едни и същи дългогодишни партньори от които са доволни.

„Основният критерий, по който се избира фирмата, е цената. Това не е много правилно, тъй като все пак е свързана с качеството на услугата. Училищата, които са наши клиенти, предпочитат комбинирана охрана – гардове през деня и СОТ през нощта. В Спортното и Английската гимназия имаме денонощна жива охрана, тъй като тези училища имат общежития и осигуряваме контролиран достъп. Освен това при момичетата охраната е от жени, а при момчетата – от мъже”, коментира пред „Марица“ управителят на „Алфа СОТ” Иван Манолов. Според охранителни фирми, залагат се цени от 700 лева за охранител, което включва заплатата и осигуровките. Техническото наблюдение се заплаща отделно.

Print Friendly, PDF & Email