cameraДържавната агенция за бежанците прекрати обществената си поръчка за наемане на денонощна въоръжена охрана в центровете си в столичния квартал „Овча купел” и селата Пъстрогор и Баня, където вече се намират стотици сирийски бежанци, съобщи Bnews.bg. Причината е, че за обществената поръчка не достигат пари. Това се дължи на факта, че от първоначалния план са се добавили две нови сгради в които ще бъдат настанявани чужденци и които също ще имат нужда от охрана, но не са били предвидени в сметките.

В България всеки ден пристигат между 50-60 човека, повечето бежанци от Сирия. От агенцията казват, че причината за прекратяване на поръчката е именно това –  „значително увеличен поток на лица, търсещи закрила, които следва да бъдат охранявани след настаняването им в териториалните поделения„.

Агенцията за бежанците обяви търг за охрана на 7 август тази година. Поръчката беше за охраната на четири обекта – сградата на държавната агенция в София, центърът в кв. Овча купел в София, транзитният център в с. Пъстрогор и приемателният в новозагорското село Баня.

Общата стойност на поръчката беше 1 милион лева без ДДС – – 480 000 лева за охраната на центъра в „Овча купел“, 360 000 лева за с. Пъстрогор, 120 000 лева за центръа в Баня и най-малко – 40 000 лева за наемане на охранителна фирма за администртаивната сграда на агенцията. Има възможност поръчката да бъде подновена.

Print Friendly, PDF & Email