Правомощие за блокиране на мобилните телефони и всякакви телефонни комуникации при операции за разкриване и обезвреждане на взрив ще имат служителите на МВР. Това предвижда новият Закон за Министерството на вътрешните работи.

Неговият работен вариант беше публикуван за обществено обсъждане.

Към комплекса от действия на полицията за предотвратяване на престъпления пък занапред ще влиза и устното разубеждаване на потенциални престъпници. Прави впечатление, че в новия закон за първи път се въвежда и правилото досъдебните производства да се разпределят на случаен принцип. Според новите разпоредби се отнема правото на президента да назначава главния секретар на МВР, като той ще бъде избиран за петгодишен мандат от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър. Премахва се и възможността министерството да получава дарения.

Новите правила въвеждат фигурата на извънщатните служители, които ще се включват в борбата с престъпността, но за това няма да получават заплати. Глоба до 300 лева се предвижда за всеки, който е редовно призован в полицията и не се яви. Тези пък, които не се подчиняват на полицейските разпореждания, ще трябва да платят глоба от 500 лева. Глобата за посегателство срещу униформен все така ще се наказва с до 1000 лева. Толкова ще е сумата и за граждани, които пречат на униформени да си свършат работата. 2000 лева ще трябва да платят хората, които откажат да предоставят телефона си или колата си на полицай.

Главна дирекция „Национална полиция“, която бе създадена на 1 юли м.г., отново ще бъде разделена на две, а баретите пък ще минат на подчинение единствено на главния секретар на силовото министерство. От „Национална полиция“ ще се обособят две нови главни дирекции – „Криминална полиция“ (ГДКП) и „Охранителна полиция“ (ГДОП). Така бе и по времето на сегашния парламентарен шеф Михаил Миков, който бе вътрешен министър в периода април 2008 – юни 2009 г. В министерството ще има общо четири главни дирекции. Другите две мегаслужби са ГД „Гранична полиция“ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Те съществуваха като самостоятелни структури и преди. Сега също се запазват. Тогава обаче имаше още и ГД „Досъдебно производство“. Като министър Миков „раздроби“ националната полиция, разделяйки разследването на криминални престъпления и охранителната дейност в две отделни мегаслужби. Тази структура ще се възстановява, ако проектът бъде одобрен от новия МВР шеф Цветлин Йовчев и гласуван в парламента. Юристите му са заложили в новата ГДКП да има три самостоятелни дирекции: „Криминална полиция“, „Икономическа полиция” и „Транспортна полиция“. В ГДОП пък ще има две – „Охранителна полиция“ и „Жандармерия“. Досега това бяха отдели. Синдикалисти коментираха, че така структурирано МВР, ще доведе до повече администрация, а не до съкращаването й, за което настоява Йовчев.

ГДБОП и СДОТО са извадени от закона, тъй като антимафиотите вече са в ДАНС, а службата за следене и подслушване стана самостоятелно звено.
Според проекта новите четири главни дирекции ще имат същите функционални задължения както досега. В правилника за приложение на закона ще бъдат уточнени кои видове престъпления, разследвани досега от ГДБОП, по-нататък ще се нищят от МВР, а не от агентите на ДАНС. Говори се, че полицаи, а не агенти ще работят по контратерора, контрабандата по границите и уличното  наркоразпространение.

Ако се запази в сегашния си вид, новият ЗМВР засилва фигурата на главния секретар на министерството. Професионалист №1 получава повече оперативна самостоятелност. Само той ще има право да издава заповеди на спецотряда за борба с тероризма. Сега освен главсека да дават разпореждания могат също МВР шефът и заместниците му.

Други промени в структурата на МВР няма, освен промяна в някои абревиатури. Връщат името на районните полицейски управления – РПУ, които досега бяха РУП. А дирекция „Вътрешна сигурност“ става „Сигурност на МВР“.

Print Friendly, PDF & Email