guard-2Днес (вторник, 10.09.) в София, в залата на Българската стопанска камара (БСК) на ул. „Алабин“ се проведе пресконференция на Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства (НАФОТС) на тема „Представяне  на позицията на НАФОТС по анонсираните реформи в МВР и закриването на Сектор СОД“. Участие от страна на НАФОТС взеха Илиян Панчев – председател на УС на НАФОТС и Татяна Иванова – изпълнителен секретар на НАФОТС.

Стана ясно, че частните охранители ще поискат законодателни промени, които да им осигурят повече права. След закриването на Сектор „СОД” в МВР на пазара остават само частните фирми и първото нещо, което ще поискат сега е уточняване статута на охранителите. „Ние нямаме право да разследваме, но ще искаме поне да имаме право да задържаме лицата, обясни председателят на НАФОТС Илиян Панчев. Той даде примери от практиката на куриози, при които охранители задържат лица, предават ги на полицията, а след това получават жалби за неправомерно задържане. Частните охранители ще се борят и за разрешение да ползват палки и белезници. „С промяна на статута на охранителите ще придобием по-смели действия“, подчерта още Панчев. Той добави и че са подготвили професионални стандарти в охранителната сфера. Към момента има различни данни за точната бройка на частните охранители. Според една от статистиките те са около 57 хиляди души, но според данни на МВР става въпрос за 120 хиляди.

От Асоциацията отчетоха и че се наблюдава „подмладяване“ на професията охранител. Иначе от Асоциацията подкрепиха безрезервно започнатите реформи в МВР и по-конкретно закриването на „СОД”. Според тях това дава възможност за подобряване на бизнес средата в сферата на охранителните услуги. „Дългогодишната ни борба за прекратяване на търговската дейност на МВР се увенча с успех“, похвали се още Илиян Панчев. Той засвидетелства и пълната си подкрепа към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и подетите от него промени в сектора. Татяна Иванова – изпълнителен секретар на НАФОТС, съобщи, че през август т.г. успешно е приключило тестването сред служителите на фирмите за охрана на професионалните стандарти, създадени в рамките на проект “Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”. Проектът се осъществява от Българската стопанска камара по ОП „Развитие на човешките ресурси“, а сектор „Охрана и сигурност“ е един от 20-те пилотни икономически сектора, за които се въвеждат компетентностни модели (професионални стандарти) за 20 ключови длъжности.

Специално за портала SECURITY.BG изпълнителният секретар на НАФОТС Татяна Иванова заяви в допълнение, че днес се навършват 11 години от създаването на НАФОТС и използва повода да проздрави всички работещи в частния охранителен сектор. „Чрез вашия информационен портал се обръщам се и към колегите от другите асоциации и сдружения с призив да работим заедно, в една посока, само така ще постигнем приоритетните цели на бранша и ще подобрим качеството на услугите, които предоставяме на клиентите“, подчерта г-жа Татяна Иванова.

Print Friendly, PDF & Email