От гражданска защита твърдят, че всички язовири в страната са под постоянно наблюдение. Ситуацията е под контрол и нощта е преминала спокойно. Също така вчерашната тревожна ситуация в Хайредин също е овладяна. Вчера кметът на община Хайредин Тодор Алексиев обяви бедствено положение  заради пълноводието в язовир „Рогозен 1“. Заради тази опасност превантивно хората от селата Ботево и Бързина бяха изведени от домовете си.

Но обстановката вече е спокойна и не се налага повторна евакуация. Това е заявил кметът на на Община Хайредин. Също така той е допълнил, че язовир „Рогозен“ не е променил нивото си от вчерашните отчетени данни.

„Влива се в него 4-5 кубика вода от двата язовира „Гервански геран“ и „Езерска падина“ и толкова излиза от него. Екипите на Гражданска защита работят с две хидрофорни помпи. Няма опасност за хората на този етап, ако има ще ги предупредим веднага“ е казал в заключение Алексиев.

Всички екипи обаче остават готови за реакция при повторно усложняване на обстановката.

Предстои бедственото положение в общината да бъде отменено, но все още се изчаква спирането на преливането на язовирите в района.

Print Friendly, PDF & Email