От четвърто РУ- СДВР предупреждава за увеличаване на опитите за телефонни измами. Ежедневните и многократни обаждания от измамници на домашни и мобилни телефони са предимно към граждани, живущи в пространствата около НДК, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Витоша“, Софийски градски съд, площад „Македония“, „Петте Кьошета“ и бул. „Пенчо Славейков“.

При позвъняванията извършителите на престъпленията се представят за полицейски служители и искат съдействие за залавяне на измамници. Разговорите се предшестват или последват от обаждания на лица, които заблуждават жертвите, че са пострадали роднини или са медицински лица. Те искат пари за лечението на пострадалите, като в повече от случаите заявяват, че това е жизнено необходимо за здравето и живота им. Криминалистите подчертават, че когато непознатият се представя за полицейски служител, той иска от гражданите да му предоставят и номера на мобилният си телефон.

За да не попаднете в измамна телефонна схема:

– Не давайте на непознати лични данни за Вас и Вашите близки;
– Не съобщавайте номерата на ползваните от Вас и Вашите близки телефони;
– По никакъв начин не давайте /хвърляте през балкона на жилището или оставяте на улицата/ пари и накити на непознати

В случай на подобни съмнителни обаждания, незабавно позвънете от мобилния си телефон или телефона на съседа Ви на телефон 112 или съобщете в най-близкото полицейско управление.

 

Print Friendly, PDF & Email