oltarna-masa-smallПостоянна охрана на археологическия обект „Рациария” край видинското село Арчар ще бъде осигурена по проект на Областна администрация – Видин на стойност около 24 000 лева, съобщава агенция „Фокус”. По програмата за заетост от началото на 2014 г. ще бъдат наети 5 лица за първоначален срок от една година, които да се грижат за сигурността на обекта.

„Рациария” представлява отломки от древен римски град и е признат за ценно историческо наследство. Основната задача на охранителите ще бъде да пазят обекта от иманяри и вандалски прояви. Проектът на Областна администрация – Видин ще бъде внесен за одобрение в Комисията за заетост към Областния съвет за развитие на заседанието й на 29 октомври.

Предприетите охранителни мерки ще трябва да ограничат по-нататъшното разрушаване и ограбване на „Рациария”. Според археолозите ще бъдат нужни поне 10-15 години научни изследвания за реставрацията, консервацията и социализирането на „Рациария” за превръщането му в историческа забележителност и привлекателен туристически център в региона. Настоящите разкопки там разкриха запазени зидове със съхранена архитектура от късноантичната римска епоха. Открити по-рано ценни римски мозайки вече се съхраняват във Видинския исторически музей.

Print Friendly, PDF & Email