„Предприемаме мерки във връзка с очакваните в Югозападна България обилни дъждове, а в Южна и Северозападна България – силни ветрове. Щабът започна работа по заповед на премиера Бойко Борисов, на основание чл. 62 а, ал. 2 от Закона за защита при бедствия“. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседание на Националният щаб, по време на което бяха планирани превантивни мерки и действия за реакция с оглед защита на гражданите. Наблюдаваме язовири и реки, пътища, електропроводи, имаме готовност да реагираме при опасности – подчерта министър Радев и в този смисъл припомни, че на 22 ноември бе сформиран Съвет за намаляване на риска към МС, бе гласувана и Националната стратегия за намаляване на риска при бедствия и дадени указания за разработване готовността за изпълнението на плановете за защита при бедствия. Вътрешният министър уточни, че да ръководят и координират действията с областните управители и организираните по места щабове заминават: директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов – за Перник, Благоевград и Кюстендил; заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов – за Смолян, Пловдив и Пазарджик; а заместник-директорът на ГДПБЗН – за Кърджали и Хасково. В София действията ще бъдат координирани от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и кмета на столицата Йорданка Фандъкова. По разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов е ангажиран с готовността на 94 мобилни групи за оказване на съдействие в случай на необходимост. Министър Радев призова хората да подават сигнали на тел. 112, на които ще бъде реагирано веднага.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов информира, че във връзка с информацията за очаквани опасности, постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, са предупредени областните управители и Националното сдружение на общините в Република България. Той посочи, че готовността за действие включва: извършването на наблюдение на място на критичните участъци; допълнително подготвяне на екипите с чували с пясък; заостряне на вниманието на областните щабове за вземане на превантивни мерки, за да бъдат хората спокойни. Според информацията, с която разполага Националният щаб, язовирите се поддържат съгласно указанията – има достатъчно свободен обем за поемане на първоначален приток на вода. Всяка област е запозната с критичните опасности. Главен комисар Николов призова жителите на областите, в които се очакват силни ветрове, да приберат от прозорците си саксии и да укрепят други предмети по фасадите, да оглеждат дърветата, под които паркират колите си и да следят националните медии за информация.

За София организацията е като при очаквани обилни дъждове, щабът е на разположение. Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите – общинска собственост, на реките и на критичните участъци – съобщи кметът на столичния град Йорданка Фандъкова. Тя информира, че от днес е започнало почистване на шахти и оттоци след обилното снеготопене, работата ще продължи и в утрешния ден. Звеното за аварийна и спасителна дейност е на разположение с дежурни екипи.

Print Friendly, PDF & Email