Малко Градище - снимка Уикипедия

Малко Градище – снимка Уикипедия

Все по-популярната практика у нас и в чужбина, цели села и градове да загърбват полицията и да си наемат частна охрана продължава, съобщава stmost.info. Вече сме ви разказвали за няколко подобни случаи, но продължаваме да се изненадваме приятно, че тази практика намира такъв интерес на наша почва.

Всичко започва когато на жителите на хасковското село Малко Градище им омръзва да се страхуват и борят с обирджийските набези, които са станали ежедневие. Затова живущите в селото се събрали, обсъдили проблема и решили да наемат частна охранителна фирма, която да патрулира в района. И ако преди нямало сутрин, в която някой да не се оплаче, че е обран, от наемането на фирмата нямало нито една кражба.

Откакто наехме частната охрана, няма обрана къща. Искам да подчертая, че кварталните полицаи си вършат добре работата, но на практика е невъзможно да са постоянно тук. Трябва да се грижат за спокойствието и на околните села. Все пак на няколко пъти са хващали крадци. По закон обаче ги задържат за 24 часа в участъка, разпитват ги и ги пускат. До вечерта апашите пак са на „терена“. Обсъдихме въпроса за охраната на събрание и гласувахме“, каза кметицата Татяна Топалова, която също е обирана на няколко пъти.

В селото има 350 къщи като на 230 от тях вече има стикери на охранителната фирма „Аркус”. Таксите са били изключително достъпни за хората от селото – 5 лв. на месец за обитаема къща и 10 лв. за необитаема. Тези пари почти не се усещат в семейния бюджет, но за сметка на това спестяват много други тревоги и потенциални щети. „Въпреки че плащаме за охраната, ни излиза по-евтино, отколкото да ни оберат”, споделят жителите на селото. Според тях спокойствието им не се измервало с пари. Години наред попадали под набезите на апашите. От железа до телевизори и пари са задиганите вещи.

Сега обаче на това е сложен край след като всяка нощ по 2-ма охранители патрулират около селото.  „Проверяваме всеки съмнителен непознат. Караме го да се легитимира, а ако няма документи или не може да обясни защо е в селото, го ескортираме. Имаме право да задържаме нарушители, като веднага уведомяваме полицията“, казаха от фирмата.

Преди да прибегнат до услугите на охранителната фирма жителите опитали всякакви варианти – доброволни патрули, дружини и много други, но никой не помогнал. Така се взело решение за наемането на частна фирма и Малко Градище станало първото село в Хасковска област с частна охрана.

Print Friendly, PDF & Email