SavetНа извънредното заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет са набелязани мерки във връзка с евентуална бежанска вълна към България. Това каза след края на извънредното заседание в Министерски съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Обсъдихме ситуацията и възможните сценарии за развитие на кризата в Близкия Изток. Направихме анализ на рисковите ситуации за България. Най-сериозната заплаха е свързана с евентуална бежанска вълна към България. Мерките, които сме набелязали, са в тази посока“, посочи Йовчев.

Със заповед на министър-председателя от днес ще бъде създаден Оперативен щаб по отношение на кризата в Близкия Изток.

По думите му щабът ще е с две нива на управление – първото ниво ще е в МВР, а второто ще е на тактическо ниво – на територията на Елхово и Хасково. Те ще имат за цел да създадат необходимата организация да наблюдават и управляват процесите по наблюдение на държавната граница и настаняването на бежанци.
Като най-голям риск оценяваме възможността от възникване на хуманитарна криза вследствие на бежанска вълна от Сирия. Затова има конкретни мерки, които ще предприемем веднага. Мерките са в три посоки. На първо място – засилване на наблюдението на държавната граница. На второ място – мерки, свързани с конкретни действия и организация по настаняването и осигуряване на условия за бежанците в България. На трето място – мерки, които ще доведат до намиране на механизми за получаване на помощ по отношение на настаняване на бежанци на наша територия и по отношение на осигуряване на необходимото за пребиваването им, обясни вътрешният министър.
Йовчев каза още, че към момента няма данни за наличие на пряка терористична заплаха за страната ни.
Във връзка с променената ситуацията в Близкия Изток предприемаме действия по оценка и актуализиране на Националния план за противодействие на тероризма. Обсъдени са възможностите за икономически и финансови рискове към България. Към момента оценката е, че можем да очакваме негативно влияние, но това няма да е в степен, в която да бъде застрашена националната сигурност. Обсъдени са възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна, други социални проблеми. Но това също са рискове с ниска степен на вероятност към момента, обясни Йовчев.

Print Friendly, PDF & Email