Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Частни охранители и видеокамери ще спират мародери в пловдивските села, съобщава plovdiv24.bg. Село Драгомир е едно от малкото в района на Съединение, където жителите могат да се похвалят с рязък спад на кражбите. Причината – община Съединение е сключила договор с охранителна фирма, която е монтирала камери за видеонаблюдение, а патрули от частни охранители обикалят селата и следят за крадци.

Наскоро благодарение на камерите, полицията и прокуратурата в тясно сътрудничество с охранителна фирма, разкриха група за телфонни измамници, която тероризираше възрастните хора„, обясни кметът на Съединение, Георги Руменов. Освен охрана, частните охранители в Съединение извършват и социална дейност – пазаруват лекарства на възрастни хора, снабдяват с храни и провизии жителите и помагат с каквото могат. Освен това осигуряват транспорт до болницата в случай на нужда.

Към тази услуга са се насочили предимно самотни възрастни хора, чиито близки живеят в отдалечени населени места или в чужбина„, заяви още Руменов. Потребителите на СОТ-а заплащат такса от 9 лв. допълнително към телефонния си абонамент. Ако оставят телефонната слушалка отворена повече от 20 секунди, в рамките на 3 минути в дома им пристига патрул, за да провери какво се случва и дали човекът има нужда от помощ.

Освен социалната грижа и сигурността, която получават, веднъж в годината възрастните хора използват охранителите, за да им приберат дървата или въглищата, което е огромно улеснение за тях„, твърдят от администрацията на Съединение.

В малките населени места около Пловдив предстоят срещи на местните хора с охранители, които ще им дават полезни съвети за реакция при крадец в дома.

Print Friendly, PDF & Email