ElhovoКакто SECURITY.BG вече ви информира, 1166 полицаи бяха командировани и започнаха в началото на седмицата дежурства на граничната бразда с Турция. Те бяха изпратени в помощ на колегите си от „Гранична полиция” Елхово, които се бореха да удържат наплива на нелегални имигранти.

По данни на полицията, цитирани от местния сайт Elhovonews.info прави впечатление, че броят на влизащите имигранти в страната през последните дни е значително по-малък в сравнение с предходните седмици. За сравнение за периода от 6.00 часа на 12 ноември до 6.00 ч. на 13 ноември служители на ГД „Гранична полиция” са задържали на българо-турската граница едва 14 лица. Само преди месец обаче броят на нелегално преминаващите границата надхвърляше 100 души за денонощие. Част от командированите гранични полицаи са включени в охраната и съпровождането на задържаните лица, както и за по-бързата обработка на документите и регистрация. Продължава и изграждането на ограда по най-трудните за охрана зони по т.нар. зелена граница с Турция.

В Елхово в центъра за настаняване на бежанци в момента има около 240 души, при капацитет от 300. Престоят на задържаните е между 3 и 5 дни. Засега местните жители нямат оплаквания, не се наблюдава и засилване на престъпността в района на лагера. Проблем единствено съществува с извозването на битовите отпадъци от временния център, тъй като община Елхово не е обезпечена за тази дейност. Не е ясно и кой ще плаща такса смет за центъра.

Print Friendly, PDF & Email