MSСистемата за наблюдение на българската граница е съвременна и функционира много добре. Почти 100% от всички хора, които минават през граница, се задържат, това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след днешното извънредно заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза, цитиран от агенция „Фокус“.. „Не е възможно да преминават хора, които да не се задържат“, посочи Йовчев. Той отбеляза, че с това иска да разсее една митология за наблюдението и охраната на българската граница, която се използва в обществото от хора, които нямат познания, и от други, които имат, но ги използват по некоректен начин, по отношение на наблюдението и охраната на българската граница.

България е поискала допълнителна финансова помощ от Европейския съюз за справяне с бежанския поток в размер на 6 млн. евро. До края на тази седмица очакваме да стане ясна сумата, която ще ни бъде отпусната.

Заседанието на кабинета продължи близо 3 часа, а в неговия дневен ред присъстваше само точка за мерките, които страната ни трябва да предприеме по отношение на бежанския поток.  „Имаме възможност да разположим физически хора и технически средства така, че да не допуснем преминаване на граници“, заяви вицепремиерът. По думите му обаче това ще е изключително скъпо от една страна и едни такива мерки не могат на сто процента да спрат потока, включително и от гледна точка на международни споразумения. „Има хора, които припадат на границата. Имаше бременна жена, която бе транспортирана, за да роди на българска граница“, каза още министър Йовчев.

„Ние имаме увеличение на миграционния натиск спрямо България“, заяви вътрешният министър. Факт е една усложнена обстановка в Близкия изток и в следващите месеци не може да се очаква да има разрешение на проблема, каза още Цветлин Йовчев.

 

Print Friendly, PDF & Email