SiriaЗа втора вълна от сирийски бежанци, но този път по море, се готви МВР. Според анализите на службите ни причината бежанците да се насочат към морето е затварянето на границите на Гърция. „Съседите ни са взели мерки и са затворили своята граница. Заради това бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция“, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той предупреди, че предвид засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция очаква този поток да се насочи към България.
„Засекли сме го като анализ това нещо, взели сме мерки, на този етап нямаме конкретни данни за опити за влизане“, уточни Лазаров. От Гранична полиция уточниха, че териториалните ни води се следят от камери и бежанци в плавателни съдове лесно могат да се засекат. Униформените очакват, ако има опити за влизане по вода, това да се случи край Резово, където турският бряг се намира едва на няколко километра. От МВР обаче се опасяват, че при подобни опити от страна на бежанци те няма да има къде да бъдат настанени. „Потокът продължава, само за последното денонощие има заловени 80 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 53 са граждани на Сирия“, съобщиха от МВР. И отново уточниха, че капацитетът на България е достатъчен да приеме до 5000 бежанци. „Ние към момента вече сме преминали 4500 и се очаква до часове да достигнем лимита“, допълни главсекът на МВР. Той допълни, че когато капацитетът на общежитията бъде запълнен, ще отправим молба към страни от Европа да вземат част от бегълците. „Процедурата е трудна, тъй като всички държави изпитват затруднения, но има механизми за пренасочване на потока от бежанци“, обясниха експерти.
И допълниха, че това става с помощта на официална кореспонденция между Брюксел и София. „Експертите от Европа правят запитванията вместо нас за свободни места и след това ни уведомяват къде да бъдат изпратени хората. Придвижването им става с влакове, автобуси или микробуси в зависимост от държавата и броя на хората“, обясниха още експертите.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров предупреди още, че затварянето на границите ни не е решение за кризата с бежанците. „Такава операция би ни струвала 10-11 милиона лева месечно и едва ли ще се стигне до подобна мярка“, обясни още полицай номер 1.
Според него за такава операция ще са ни необходими 3 хиляди служители. „На практика ние имаме 274-километрова граница. На 58 км от нея имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме. Затова границата се охранява от жива сила – гранични полицаи. От друга страна обаче, трябва да се има предвид, че 30 процента от бежанците са майки с деца. И дори и да разположим, грубо казано, жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата, как ще реагираме“, коментира Лазаров. Той сподели очакванията си, че „към нас ще се насочат абсолютно всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия“.
560 000 лева от централния бюджет са разпределени по различни ведомства за справяне с бежанската вълна само за седмица. Засега е ясно, че парите са платени на два пъти от централния бюджет. От нито едно министерство обаче не пожелаха да уточнят за чия сметка са отделените допълнителните финанси.
Засега е ясно, че страната ни вече е поискала и техническа, и финансова помощ от Европа. Дали и кога обаче Брюксел ще откликне на питанията на страната ни, засега не е ясно.
Евентуална техническа помощ за България от страна на Брюксел би могла да дойде по линия на Фронтекс – европейската агенция за външните граници. Чрез нея може да получим екипи и оборудване. В интервю за „Стандарт“ еврокомисар Кристалина Георгиева обясни, че в сегашния финансов период на Еврокомисията има четири фонда – за охрана на границите, за приемане на бежанци, за доброволното връщане на бегълци от страни, от които са тръгнали, за интегриране на бежанци в страната, която ги е приела. Тези четири фонда разполагат с 4 млрд. евро. За следващия седемгодишен финансов период се предвижда тази сума да се удвои и да се опрости достъпът до тези фондове. Най-големите получатели са страни, които имат най-голям приток от бежанци по силата на тяхното географско положение – Гърция, Италия, Малта и Испания донякъде. България досега не е ползвала пари от тези фондове. Очаква се до края на седмицата у нас да пристигнат експерти от екипа на Кристалина Георгиева, които да оценят ситуацията с бежанците и да ни окажат помощ при кандидатстването за средства от Брюксел. Парите страната ни може да получи най-рано след месец, твърдят експерти. Според тях до получаването на евросредствата страната ни няма да отпуска още пари от бюджета за бежанците.

Print Friendly, PDF & Email