Tzvetlin_JovchevНелегалната миграция и необходимостта от засилено сътрудничество за решаването на този проблем е била една от основните теми на дискусия по време на днешната Министерска конференция на Залцбургския форум в Букурещ, информира Пресцентърът на МВР. В изказването си вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е запознал колегите си със ситуацията с бежанците в България и проблемите, които срещаме при решаването им. На участниците във форума е предоставен анализ на заплахите за националната сигурност, които произтичат от тази ситуация и конкретните мерки за минимализиране на рисковете. Министър Йовчев е изразил благодарност към Европейската комисия, FRONTEX и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) за съдействието, което оказват на страната ни, както и към държавите-членки, които вече са изразили съпричастност и готовност незабавно да ни окажат пряка помощ.

Българският вътрешен министър е подчертал, че решенията оттук нататък трябва да се концентрират в три основни насоки. На първо място – ефективно наблюдение и контрол на външните граници на ЕС. Особено важно за това е разработването и прилагането на т.нар. „интелигентни граници“ – чрез изграждането на общи информационни системи ще даде възможност за по-висока степен на интегрираност при управлението на процесите.

Втората насока е изграждането на обща европейска система за бежанците. Тя трябва да позволи въвеждането на общи принципи, правила, процедури и стандарти при вземането на решение за предоставяне на статут, при обработването на документите и настаняването на бежанците. Тази система трябва да позволява споделянето и изразходването на съвместни ресурси, постигането в по-висока степен на солидарност и разпределение на приноса на отделните държави на основата на обективни критерии. Обща европейска програма за интеграция, която да позволи внедряването на общи политики и осигуряването на ресурси за провеждането им, е третата насока, изведена от министър Йовчев. В заключение вътрешният министър още веднъж е призовал за помощ и повече европейска солидарност във връзка с миграционния натиск, породен от кризата в Сирия.

Междувременно стана ясно, че на извънредно заседание в понеделник правителството ще обсъжда кризата с бежанците. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов на пресконференция. Министрите ще дискутират възможността да се отпуснат близо 27 мн. лв. допълнителни средства от държавния бюджет във връзка с миграционната криза. На заседанието на Министерския съвет в сряда е обсъден доклад на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев по темата.

Взето е решение да се изгради техническа преграда – около 30 километров участък по границата на местата, които са най- уязвими за преминаване на лица, обяви зам.-министърът. „Това са места, на които нашите гранични патрули нямат видимост и в последния момент се явяват лицата пред тях“, обясни той и добави че става дума за района около Елхово. Близо 85% от лицата, които минават на наша територия, влизат през оттам.

Изграждането на преградата ще струва около 5 млн.лв.  Целта на съоръжението не е да се връщат бежанците, а за да се повиши нивото на охрана на българската граница, каза зам.министърът. Той допълни, че е взето решение всички деца до 15 години да бъдат ваксинирани, тъй като не е известно дали в последните три години в Сирия са им правени ваксини.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email