HarmanliЗаради напрежението и конфликтите между различни групи от настанените в бежанските лагери край Харманли и Пъстрогор, наличния състав, който отговаря за охраната и реда вече изнемогва, алармира управителят на двата центъра Жельо  Желев, цитиран от Kmeta.bg – порталът на българските общини. Той уточни, че има открити нови щатове, но няма мераклии да работят при  напрежението, което цари в лагерите, макар и за заплата от 500-600 лв. и заплатен  извънреден труд.

По думите му по разчет в Харманли и центъра в Пъстрогор  персоналът е предвиден за  270 домуващи общо. Сега само в Харманли са два пъти повече от общия капацитет, обяснява Желев. През уикенда лагерът в Харманли  е надхвърлили 700 души, при капацитет 450. Затова се е наложило и прехвърлянето на хора към центровете в София. Днес автобуси извозиха близо 80 души към столицата, за да се разтуши лагера в южния град.

Проблемите там обаче са не само с пренаселването, но и с изхранването. Бежанците се оплакват и че пакетите с храна, които им се раздават за пет дни, стигат едва за два. Шефът на центъра обаче обясни, че фирми от Хасковски регион правят непрекъснати дарения и бежанците получават един път на ден топла храна. Някои от тях обаче правели проблеми с настаняването. Настанените в палатки оказвали да спят с тях и дори имало случай, в които ги измъквали направо с колчетата. Други пък изхвърляли дюшеците на открито и предпочитали да спят напрaво на земята. Трети намирали убежище при настанените във фургоните. Така 80 налични фургона обаче направо се пукат по шевовете, обяснява Желев. Някои от тях са и обгорели от външната страна заради огньовете, които бежанците палят по между им на открито, за да се топлят.

Print Friendly, PDF & Email