perimetarНова техника за 125 000 лв. купува МВР за охрана на рискови участъци от границите на страната, съобщава порталът Business Post (bpost.bg). В граничния участък край Елхово ще бъде поставено периметрово устройство за наблюдение.

За по-засилена охрана на границите ни, Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР обяви търг за  доставка на 4 мобилни периметрови системи за наблюдение и един сървър за обработка на данните, показа справка в Агенцията за обществени поръчки. Устройствата са предвидени за дирекциите на „Гранична полиция“ в Елхово и Драгоман. Периметровите системи за наблюдение включват голям брой различни видове сензори за генериране на аларми, термовизионни камери, инсталирани на панорамни устройства, които се насочват автоматично към мястото на алармата, видео кодиращи устройства, комутатори и др. Устройството се разполага на стратегически места в непосредствена близост до граничната линия, както и в области, които МВР определя  като високорискови. Цялата информация се предава в реално време до координационните центрове, които я обработват и анализират.

Офертите на фирмите – кандидати ще бъдат отворени на 11 ноември 2013 г. в сградата на „Гранична полиция.

Междувременно зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че към момента броят на бежанците в България е 6503. Само през изминалото денонощие, българо-турската граница са преминали 89 души, от които 40 са сирийци. Маринов се похвали, че държавата „много добре си охранявала границите“. Той посочи, че има 30 км от границата около Елхово, които се охраняват трудно, заради липсата на видимост. Именно за този участък е предвидено периметровата система за наблюдение.

Print Friendly, PDF & Email