atentat_1

Ивайло Крачунов (вляво) и доц. Николай Радулов разясняват опасността от атентат в София

Информации за готвен атентат в София упорито обикалят медиите. Това се случва за втори път през последната седмица. Тази сутрин в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия Ивайло Крачунов, главен редактор на агенция ПИК, една от медиите, публикували информацията за атентата, каза, че сигналът е абсолютно сериозен. „Не бихме си позволили да разпространяваме такава информация и да си играем със страховете на хората. Информацията дойде от три независими източника и дано да не се потвърди“, каза той.

Според данните на агенцията, ДАНС проверява сигнал за готвен атентат в столицата, а полицаите предупреждавали семействата си да не ходят по молове около Коледа.

Крачунов каза, че по думите на неговите източници в България са засечени трима терористи с фалшиви паспорти на граждани от ЕС, които дълго време са били следени от службите, но след това се изпуснати от полезрението им. Пред медията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък потвърдил, че след атентата в Сарафово средата в София е изменена и обстановката вече не е същата. Според Крачунов е твърде вероятно „да се случи нещо опасно по празниците“.

Ако действително съществува такава опасност, търсят се определени лица и предположението е, че подготвят терористичен акт, ние сме последните, които ще разберат, защото такива операции се извършват в условията на най-дълбока секретност, каза Николай Радулов – експерт по антитероризъм и бивш главен секретар на МВР.

От атентата в Бургас службите „наистина се поразмърдаха“ и започнаха да работят по предварителна дейност, свързана с обучение на хората, които се занимават с охранителна дейност, и на мениджърите на обекти, където има много хора, така че да ги подготвят да наблюдават и да подават необходимата информация, т.е. съобщават им какви са признаците за терористична дейност, как трябва да се инструктира персоналът и охранителните фирми. Това е стандартна дейност в целия свят, когато има празници, каза Радулов. Не отричам, че има сигнали за терористична дейност. Такива сигнали има непрекъснато след атентата в Бургас постоянно се работи по тях, продължи той. Всеки сигнал се проверява, особено, когато става въпрос за терористична дейност, увери Радулов. Според него обаче, ако се работи по терористична група, всички си затварят устата и е абсурд някой да проговори, защото така ще се предупредят терористите.

Радулов беше категоричен, че начинът да се пресекат подготвяни атентати, не е оповестяването какво може да се случи. В МВР има неправилно разпределение на средствата и силите, защото няма как да се реагира на тази „беснееща криминална престъпност“, каза още той. За десетина дни имаме 3-4 взрива, единият от които в центъра на столицата, имаме грабежи. Обстановката е такава, че полицаите са непрекъснато заети и няма достатъчно полиция, за да се работи качествено по всички тези случаи, заключи Радулов.

Print Friendly, PDF & Email