Plevneliev_Guterish

В края на септември пред българския президент Плевнелиев, Антонио Гутериш прогнозира, че кризата с бежанците няма да приключи скоро

В петък, 22 ноември, в България пристига на кратка визита върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш. Предвижда се среща в МВР между министър Цветлин Йовчев и г-н Гутериш. Очаква се единствената тема на срещата да е желанието на Комисариата да се продължи с приемането на бежанци на българска територия, съобщава агенция „Фокус“.

По рано този месец (6 ноември) комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс обяви в интервю за БНТ, че идеята за затварянето на българската граница за бежанци не е добра. Той определи строежа на стена по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци. Муйжниекс се обяви и срещу затварянето на бежанците във временни центрове. Фактите със стената в Гърция обаче са красноречиви – тя подпомага граничния контрол и рязко намали нелегалният трафик към южната ни съседка, като същевременно го пренасочи към България.

Комисар Кристалина Георгиева още от края на лятото започна да убеждава общественото мнение, че заселването на бежанци е положително явление, ще оправи демографските проблеми на страната и трябва да продължи. Глобалистки и мултикултурни лобита вътре в България пък, засилват медийния натиск върху управляващите и общественото мнение за приемане на нелегалните емигранти като бежанци.

Припомняме, че в края на септември пред българския президент Плевнелиев, Антонио Гутериш прогнозира, че кризата с бежанците няма да приключи скоро и изтъкна необходимостта от устойчиви модели и решения, включително на национално ниво, за преодоляване на предизвикателствата. „Няма бързо решение на кризата, така че България трябва да е готова и да действа отговорно и адекватно“, подчерта тогава президентът Росен Плевнелиев.
Ситуацията става все по-тежка и броят на бежанците се увеличава, като по последни данни те надвишават 2.2 милиона души, основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия, Гърция. Необходими са нови места за настаняване и допълнително финансиране и България трябва да използва всички възможни механизми за подкрепа и за финансиране, включително и по линия на Европейския съюз и ООН, единодушни бяха президентът и върховният комисар.

Print Friendly, PDF & Email