4500-Cyber-AttacksКакто ви информираме периодично, хакерските и компютърни атаки по света нарастват все повече с всяка изминала година. Това води до загуби на предприятията и държавите, оценявани на десетки милиарди. Все повече държави и компании наблягат на компютърната си сигурност и създават цели отдели, които да се борят с този вид престъпления. И макар проблемът да не е толкова голям и нашумял у нас, България също не е подмината от компютърни атаки.

За първите девет месеца на 2013 г. броят на настъпилите сигнали за нарушения в националния „Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност“ е над 7000, съобщи Васил Грънчаров, директор центъра  по време на третото издание на тридневния регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Тези 7000 подадени сигнала били увеличение с над 10 пъти спрямо миналата година. От тях правителственият център е обработил общо 1607 сигнала – 59%  или 950 случая са DDоS атаки (Отказ от услуги), 223 или 14% са спам, ботнет – 6% или 106, злонамерен софтуер – 5%,или 76 сигнала, фишинг атака – 11% или 173 сигнала и кражба на лични данни – 5% или 74 случая, съобщава Еecon.bg. Ударите са насочени както срещу бизнеса, така и срещу държавното управление.

Организатори на Третия регионален форум по киберсигурност, са Международна академия за обучение по киберразследвания, съвместно с ДАНС и българското звено на „Задграничен консултативен съвет по сигурността“. Според скорошно проучване на Symantec, зловредният софтуер пък е най-вероятно да бъде открит в приложения, разположени в категориите Photography, Arcade & Action Games и Entertainment. Анализът представя най-новите тенденции при злонамерения софтуер и изключително агресивния мобилен рекламен софтуер. Същевременно, в доклад на финландската компания за компютърна сигурност F-Secure, мобилната операционна система Android на щатската технологична компания Google е най-атакуваната към момента платформа от хакерите.

Print Friendly, PDF & Email