2014.03.12

Около 5 хил. безработни ще бъдат наети като охранители в райони с висока безработица и престъпност. Новата програма „Сигурност“ се очаква да бъде одобрена от правителството през следващата седмица, за да се отпуснат допълнителни средства.

По новата програма ще бъдат назначавани регистрирани в бюрата по труда бивши военни и полицаи от обезлюдяващи райони.Назначенията ще са през бюрата по труда, но държавата ще отпусне допълнителни пари за заплатите им.

През февруари безработицата се запазва на нивото от януари, но в бюрата по труда са регистрирани с 15 хил. души по-малко. Открити са 13 хил. нови работни места, като близо 70% от заявките са от частни компании.
От Агенцията изтъкват, че безработицата не се увеличава и въпреки факта, че през тази година държавата дава работа на 30 хил. души по-малко. С около 1200 по-малко са безработните младежи, а общо регистрираните безработни са около 400 хиляди.

Бизнесът обаче припомня, че ако се добавят обезкуражените, които вече не търсят работа и не са на отчет в бюрата, реалният брой на безработните достига 600 хил. души.

През тази година държавата ще субсидира и 6000 работни места в частни компании по програми за обучение и мерки за заетост. Ще бъдат осигурени и 100 работни места за бежанци със статут, а други 200 чужденци ще могат да посещават курсове по български език

Print Friendly, PDF & Email