Битовата престъпност е бич за обществото, съизмерима със заплаха за националната сигурност, каза Цветлин Йовчев в интервю пред в-к „Стандарт”. Само официалните статистики показват, че за миналата година 130 000 души са пострадали от нея.

Министър Йовчев каза също, че вече са предприети мерки против този проблем. „Променена е организацията на патрулно-постовата дейност. Т.е. полицая се премества там, където има нужда от него”. В интервюто Йовчев за пореден път подчерта колко е важно сътрудничеството на полицията с гражданите и частните охранителни фирми.

Второто, което правим в тази посока, е, че искаме в много по-голяма степен да можем да си сътрудничим с гражданското общество. Например охранителните фирми, може да се ползват техните ресурси – видеонаблюдението например, за да стане ефективен обмен на информация. Също така да привлечем за сътрудничеството и гражданите. С новия закон за МВР ще имаме възможност да създадем такива формирования от извънщатни сътрудници. Примерно двама граждани с един полицай или един полицай, който има пряка, непрекъсната връзка с някой граждански патрул, но при всички положения те няма да имат нито полицейски правомощия, нито ще имат възможност да използват оръжие”, каза вътрешният министър.

Според него има „няколко заплахи, които са в резултат на засиления имиграционен натиск”. „Едната е свързана с възникване на хуманитарна криза. Ако не бяхме предприели тези мерки, само за ноември може би щяхме да имаме 5000, а може би и над 5000 души. В момента ги спряхме на около 1600. Вторият риск е да навлязат в страната хора, свързани с терористични екстремистки групи и с организирана престъпност, или такива, които са обществено опасни. Третият риск е това, което вие споделихте, възникването на социално напрежение”, подчертава Йовчев.

Print Friendly, PDF & Email