Large Man Looking At Co-Worker With A Magnifying GlassБългарски правителствен сървър е способен да шпионира произволно избран чужд компютър, благодарение на вирус, съобщава „24 часа”. Програмата за шпиониране е наречена „Фин Спай” и е открита на  сървъра на закритото преди години Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Разкритието се прави в специален доклад на изследователи от университета в Торонто.

Софтуерът е разработен и продаван от немската компания Gamma International и дава възможност да бъде шпиониран практически всеки един личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано. Вирусът е много коварен и на практика дава пълен контрол на компютъра. И хардуерен, и софтуерен. Той позволява да се намират и изтеглят скрити документи и файлове, да се преглеждат хронологии от разговори и чатове, да се виждат всички пароли, използвани на компютъра и т.н. Най-фрапантното е, че благодарение на него могат ръчно да се включват микрофони и уеб камери, прикачени към компютъра, и по този начин да се записва всичко, което се случва в помещението.

Цената на шпионската програма е „скромните” 300 000 евро. Вирусът работи по следния начин – хората, които искат да ви шпионират, изпращат писмо по имейл пощата ви, което не изглежда като спам, а като напълно легитимно писмо. В момента в който го отворите обаче – агентите вече имат пълен достъп до компютъра ви. От този момент програмата започва непрекъснато да снима вашия екран и по този начин следи и записва абсолютно всяко действие, което правите на компютъра си. Възможно е и незабелязано да бъдат включени микрофона и уеб камерата и така, освен компютъра, шпионите да следят и вас. Най-ключовото е, че по този начин могат да бъдат разбрани и всичките ви пароли – имейл, социални мрежи, дори банковата ви сметка.

През юли 2012-а намерихме един сървър на FinSpy в система, регистрирана към българското правителство. Конкретният IP-адрес принадлежеше на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Аз съм на 100% сигурен, че това, което намерихме в България, е правителствен сървър, на който е инсталирана програмата FinSpy„, каза компютърният експерт Бил Марзак, автор на доклада.

Имайте предвид, че щом сървърът е засечен, значи е бил активен. Въпросът е да се разбере кой е правоприемник на тези сървъри и адреси, след като министерството е закрито„, обясни компютърният специалист.

Докладът се казва „Само за техните очи“ и е изготвен от Бил Марзак – компютърен специалист от университета в Бъркли, който е работил заедно със своя колега Морган Марки-Боар – специалист по сигурността в Google. Докладът е поръчан от лабораторията по дигитална сигурност и човешки права Citizen Lab към Университета в Торонто. Можете да прочетете пълния доклад тук –https://citizenlab.org/storage/finfisher/final/fortheireyesonly.pdf .

Print Friendly, PDF & Email