Öâåòëèí Éîâ÷åâ - Ñâåòëîçàð Ëàçàðîâ - ïðåñêîíôåðåíöèÿ„В последния месец, МВР има изключително сериозни постижения в борбата с организираната престъпност – по отношение на убийства, грабежи, лаборатории за наркотици, контрабанда на незаконни цигари, тютюни. И без ГДБОП вдигаме темпото. Очаквам да имаме и още по-добри резултати“, коментира вицепремиера Цветлин Йовчев при посещението си днес в Хасково и Елхово. Състоя се и първото заседание на Националния оперативен щаб за управление на силите и средствата на министерствата и ведомствата за координирано използване на националните ресурси за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България. Определени бяха определим конкретните функции и задължения на всеки от участниците в щабовете, комуникацията между щабовете и институциите.

„Всяка една институция до момента се е отнесла изключително отговорно и вече имаме конкретни стъпки по тези 11 мерки. Организацията ще даде възможност да се справим с евентуално възникване на рискови заплахи от ситуацията в Сирия“, коментира Йовчев. „Към момента, бежанците от Сирия са около 1400“

„За последното денонощие, имаме 54 бежанци, от които 25 са от Сирия. Болшинството от бежанците у нас – около 80 процента, са от Сирия“, заяви Йовчев. „В много кратки срокове трябва да намерим и осигурим помещения, в които да настаним бежанците“, обясни министърът. „Има крайни варианти, свързани с изграждани на палаткови лагери, но това не е трайно решение и дай боже да не стигнем до него. Особено през зимата това ще породи редица други проблеми.

Print Friendly, PDF & Email