Image_2247224_407МВР разпродава техниката на закритата служба „Сигнало-охранителна дейност“, съобщава „Труд“.  Това се предвижда в заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Очакваните приходи от продажбата на техниката са между 10 и 15 млн. лева.

Освен това, според съдържанието на заповедта, собствениците на обекти, пазени до 31 декември от СОД на МВР, ще имат възможност да закупят монтираната охранителна техника. Полицейския СОД пазеше над 50 000 обекта, но от 1 януари 2014 г. МВР вече не поема отговорност за тях, за което са изпратени предизвестия.

Монтираните в обектите датчици, кабели, контролни панели, трансмисии, аларми и друга техника се водят собственост на МВР и частните охранителни фирми, които евентуално ще поемат охраната на обектите, нямат право да ги използват, ако не си платят. Ако ги демонтират и започнат да поставят собствени системи обектите ще останат на практика неохранявани за няколко месеца, казват експерти от бранша. Има и друга възможност – фирмите да закупят техниката на МВР и само да настроят предавателите на своите честоти и да включат новите сгради в маршрута на патрулите си. Това би спестило не само пари на фирмите и клиентите, но и работа и време.

Първоначално от МВР смятали да демонтират цялата техника, да я складират и продадат на търг. От частния сектор обаче не били склонни да купуват техника втора ръка, затова накрая се стигнало до това решение.

Print Friendly, PDF & Email