Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев снимка: focus-news.net

МВР планира да смачка светкавично битовата престъпност, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев, предава inews. По време на годишния отчет на МВР той посочи мерките, които ще се предприемат срещу битовата престъпност. Според него те ще дадат резултат още след месец.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че има криза с този вид престъпления, но напоследък все пак се наблюдава известен спад. Основната цел на полицията ще бъде да се намира в правилното време на правилното място където действат престъпниците опериращи „на дребно”.

МВР ще следи изкъсо криминалния контингент в отделните региони на страната. Занапред заподозрените лица ще бъдат подлагани на наблюдение. Вътрешното министерство ще следи и  местата, където могат да се продават или складират крадени вещи. Министърът отчете една изключително тежка година за полицията, заради имиграционния поток и нуждата от охрана на протестите.

Ние повече от два пъти повишихме принудителното извеждане на лица, които нямат статут на бежанци. В лагерите за настаняване на бежанци във „Враждебна “ и „Военна рамка “ ще бъдат подобрени условията за живот до два месеца”, обеща Йовчев. Той отчете, че кризата с бежанците е овладяна, но има още какво да се направи.

Освен това министърът каза, че техническото състояние на МВР в момента е тежко. Според него в следващите години трябва да се мисли за обновяването на оборудването на воденото от него ведомство.

Meмеждувременно новият закон за МВР мина на първо четене със „забележки“ през вътрешната комисия в НС. Част от промените са, че на мястото на съществуващата Главна дирекция „Национална полиция“ се създават две главни дирекции – „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“.

Като мярка за подобряване на противодействието срещу битовата престъпност се въвежда фигурата на „извънщатния сътрудник“. Предвижда се тези хора да подпомагат полицейските органи в борбата с престъпността и опазването на обществения ред. На извънщатните сътрудници не се предоставят полицейски правомощия, се казва в мотивите към законопроекта.

Print Friendly, PDF & Email