Снимка - OffNews

Снимка – OffNews

Охраната на българо-турската граница ще продължи до края на 2014-та година, а не, както беше планирано, до април, съобщава OffNews. Причината за удължаването на срока е забавянето на строителството на оградата, която по първоначални планове трябваше да е готова още миналия или този месец.

От МВР не потвърдиха дали има издадена министерска заповед, но припомниха, че във връзка с плана за овладяване на кризисната ситуация с бежанците, ведомството е направило предложение за подсилване на охраната, въпреки констатациите за спад на броя на преминаващите границата чужденци. Охраната на границата, в която участват около 1500 полицаи, излиза на данъкоплатеца средно по 80 хил. лв. на ден.

В отчета на МВР за изпълнение на плана за справяне с бежанската криза е записано, че през декември 2013 г. в района на Елхово са командировани общо 1564 служители и 139 броя патрулни автомобили. През януари, когато е отчетен спад в миграционния натиск, броят на командированите полицаи е намален със 105. През февруари броят на полицаите на границата е бил 1 399, като командированите от тях са 1 005 служители. За оптимизиране на разходите МВР е започнало процедура по назначаване на бивши служители на МВР към Гранична полиция в Елхово, което е част от плана за заетост, одобрен от правителството.

На границата се командироват хора от всички дирекции на МВР в страната. Те остават на границата за около 15 дни след което се връщат на предишната си месторабота. Някои от тях обаче са командировани вече по 3 пъти. Много от полицаите са недоволни от заплащането, тъй като все още не са получили парите си за положен извънреден труд.

Print Friendly, PDF & Email