Снимка - vesti.bg

Снимка – vesti.bg

Мярка за борбата с битовата престъпност и срещу безработицата, обмислят от МВР, съобщава Дневник. Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че иска временно да назначи повече от 4 000 души като охранители към местната власт. Според него така ще се осигури приличен доход на много безработни хора и в същото време охранителите ще помогнат със залавянето на крадците по селата. Идеята идва само месец след като жандармеристите бяха изпратени по селата. Според Йовчев, престъпността в селата, където има жандармерия, е спаднала с около 71%.

Вътрешният министър обясни, че евентуалната реализация на такъв проект ще обхване по-бедните общини, в които няма възможност за назначаване на извънщатни сътрудници към МВР. По този начин ще се осигури временна работа на голяма част от местното население, а назначените по програмата ще изпълняват функцията на охрана.

Все още това е една идея. Надявам се наистина да успеем да реализираме такава програма, която няма да струва много, но ще даде много положителен ефект в тези райони, както по отношение на временната заетост, така и по отношение на сигурността. Тепърва ще решим за колко души става въпрос, но едва ли ще надвишават 3-4 хиляди„, уточни министърът.

Print Friendly, PDF & Email