Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

МВР и охранителните компании ще работят съвместно, съобщава frognews. Вътрешното министерство ще излъчи служители, които на ниво областни дирекции и районни управления ще бъдат натоварени с взаимодействието с частните охранителни фирми. Ще бъдат и създадени процедури за правата както на полицаите, така и на частните охранители.

Това решение е взето по време на срещата, проведена вчера, между ръководството на МВР и представители на охранителния бранш. На срещата присъстваха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, зам.-министър Васил Маринов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров.

Постигането на партньорство и разработването на успешен модел за взаимодействие, базиран на работещи европейски практики, бяха в центъра на дискусията. Като първи стъпки министър Йовчев очерта подобряването на комуникацията, обмена на информация и на взаимодействието при реакция на инциденти. Беше обсъдена идеята да се създаде комуникация между охранителните и полицейските патрули със съответното районно управление. Освен това МВР ще дава информация относно бъдещите кандидати за работа в охранителните компании.

Работната група ще се ангажира да прегледа досегашното законодателството за частната охранителна дейност и да даде своите предложения за промени, съобразени с работещи европейски практики.

Това е историческо решение за държавата ни и една от най-важните стъпки предприети от МВР за решаването на огромния проблем с битовата престъпност. Практиката за партньорство между държавния и частния сектор за сигурност е доказано ефективна сред най-развитите страни в света. И преди са се случвали подобни договорки на регионално ниво, но за първи път решението за партньорство е в национален мащаб.

Print Friendly, PDF & Email