охранителВ село Долни Цибър, област Монтана, от няколко години няма потчи никакви кражби и причината е организираната денонощна охрана от местни хора, каза пред агенция „Фокус” Видин, Камен Димитров, кмет на населеното място. Той каза, че до октомври 2013-та г. е действала специална програма, по която са били назначавани хора за денонощна охрана на селото.

След прекратяването на тази програма от хората, които са наети по други социални програми, отделих няколко души и по график те започнаха да охраняват през нощта селото”, обясни кметът на Долни Цибър. В селото има постоянно полицейско присъствие. „До кметския кабинет се намира стаята на полицейския инспектор, който всеки ден е тук”, обясни Камен Димитров. Малкото кражби в селото се дължат и на това, че във всяка къща живеят големи фамилии. „Имаме 5 души самотни стари хора, чиито домове се обикалят от охраната всяка нощ и около 4 къщи, които са необитаеми, защото стопаните им работят в чужбина”, допълни кметът.

В петък и в събота в Долни Цибър идват доста хора от съседните населени места, защото при нас се организира голяма дискотека. И за да няма сблъсъци, сбивания, охраната ни дежури около дискотеката цяла нощ, а и полицията обикаля с колата селото. Това определено има значение”, обясни Камен Димитров. През изминалата година е имало едва 2 кражби на метали от гробището и кметството бързо е възстановило щетите.

Print Friendly, PDF & Email