us-mexico-border-wallМинимум 54-55 млн. лева ще струва изграждането на защитно съоръжение по държавната ни граница с Турция, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов, съобщава агенция „Фокус”. Към момента има решение за изграждане на такова съоръжение с дължина 30 км. в района на Елхово, което ще струва 6 млн. лева. Ако на базата на това се сметне колко ще излезе изграждането на защитни съоръжения по цялата граница сумата няма как да падне под 54 млн. в най-добрия случай.

Срокът за изграждане ще е не по-малко от 18 месеца. Това е, ако приемем, че условията по цялата граница са еднакви, а вие знаете, че става въпрос за Странджа планина, Резовска река, условия, които са изключително сложни и този разчет няма да бъде точен и стойността ще е много по-голяма”, обясни зам.-министърът.

Подобни съоръжения има изградени по границата между САЩ и Мексико, както и между Израел и част от палестинските територии. Опитът показва, че тези стени не са решение на проблема. Тези стени или огради могат да бъдат разглеждани като един елемент от цялостен комплекс от мерки. Подобен всеобхватен подход беше вече демонстриран от правителството на 6 ноември, с плана за действие”, каза още Ангелов.

Print Friendly, PDF & Email